Ako vybrať vhodný záhradný altánok

Záhradný altánok je skvelým doplnkom každého záhradného priestoru. V porovnaní so slnečníkom poskytuje väčšie útočisko pred slnkom, vetrom a dažďom. Zároveň vytvára príjemné miesto na relaxáciu, rodinné stretnutia či grilovanie. V tomto článku vám poradíme, ako si vybrať ten správny záhradný altánok, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám a estetickým požiadavkám.

Na čo sa používa záhradný altánok?

Relaxácia: Altánok poskytuje miesto, kde môžete odpočívať, čítať knihu, alebo len tak posedieť a vychutnávať si prírodu.

Rodinné a spoločenské stretnutia: Ideálny priestor na organizovanie rodinných osláv, grilovačiek a spoločenských udalostí.

Práca vonku: Ak pracujete z domu, altánok môže byť skvelým miestom, kde môžete v pokoji pracovať na čerstvom vzduchu.

Ochrana pred poveternostnými podmienkami: Chráni pred priamym slnkom, dažďom a poskytuje príjemné útočisko počas horúcich dní.

Kam je najvhodnejšie umiestniť záhradný altánok?

Rovný terén: Vyberte miesto s rovnou a stabilnou pôdou, aby bol altánok pevný a bezpečný.

Blízkosť k domu: Umiestnite altánok blízko domu, aby bol ľahko prístupný, a aby ste mohli jednoducho preniesť jedlo a nápoje.

Výhľad: Ak máte krásny výhľad na záhradu, jazierko alebo hory, umiestnite altánok tak, aby ste si tento výhľad mohli vychutnať.

Ochrana pred vetrom: Pokiaľ je to možné, umiestnite altánok na miesto chránené pred silnými vetrami, napríklad pri stene alebo medzi stromami.

Druhy záhradných altánkov

Pri výbere záhradného altánku máte na výber z viacerých typov a materiálov. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody:

Drevené altánky

Drevené altánky sú obľúbenou voľbou pre ich prírodný a tradičný vzhľad. Drevo pôsobí teplo a harmonicky zapadá do záhradného prostredia. Tieto altánky sú pevné a odolné, čo ich robí ideálnymi pre celoročné využitie. Môžete si vybrať medzi rôznymi druhmi dreva, ako je smrek, borovica alebo dub, každý s vlastnými charakteristikami a nárokmi na údržbu. Drevené altánky vyžadujú pravidelnú starostlivosť, ako je natieranie ochrannými nátermi, aby sa zabezpečila ich dlhá životnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom.

Látkové altánky

Látkové altánky alebo party stany sú výbornou voľbou pre tých, ktorí hľadajú flexibilné a ľahko prenosné riešenie. Tieto altánky sú zvyčajne postavené na ľahkej kovovej konštrukcii, ktorú možno rýchlo zložiť a preniesť. Látkové strechy a steny poskytujú dostatočnú ochranu pred slnkom a miernym dažďom, no sú menej odolné voči silným vetrom a búrkam. Sú ideálne na sezónne použitie, napríklad počas letných mesiacov, alebo na špeciálne udalosti, ako sú rodinné oslavy či pikniky. Po skončení sezóny ich jednoducho zložíte a uskladníte, čo šetrí miesto.

Kovové altánky

Kovové altánky sa vyznačujú svojou vysokou odolnosťou a moderným vzhľadom. Sú vyrobené z materiálov, ako je oceľ alebo hliník, ktoré sú odolné voči korózii a vyžadujú minimálnu údržbu. Tieto altánky sú často vybavené pevnými strechami z polykarbonátu alebo kovu, čo poskytuje výbornú ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Kovové altánky sú ideálne pre moderné záhrady a terasy, kde estetika a dlhodobá trvanlivosť zohrávajú dôležitú úlohu. Ich konštrukcia umožňuje inštaláciu rôznych doplnkov, ako sú závesy či sieťky proti hmyzu, čo zvyšuje komfort používania.

Plastové altánky

Plastové altánky sú cenovo dostupnou a praktickou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nenáročné riešenie. Sú vyrobené z vysoko odolného plastu, ktorý je ľahký, ľahko sa čistí a je odolný voči poveternostným podmienkam. Hoci môžu pôsobiť menej esteticky ako drevené alebo kovové altánky, ich výhody spočívajú v jednoduchej údržbe a dlhšej životnosti. Plastové altánky sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú funkčný a nenáročný prístrešok na záhradu alebo terasu.

Altánky s integrovaným sedením a stolom

Altánky s integrovaným sedením a záhradným stolom poskytujú komplexné riešenie pre vonkajšie posedenie. Tieto altánky sú navrhnuté tak, aby obsahovali vstavané lavice a stoly, čo z nich robí ideálne miesto pre rodinné stretnutia a spoločenské udalosti. Sú dostupné v rôznych materiáloch, vrátane dreva, kovu a plastu, a často majú aj prídavné funkcie, ako sú úložné priestory alebo osvetlenie. Tieto altánky ponúkajú pohodlie a praktickosť, no ich flexibilita je obmedzená v porovnaní s oddelenými nábytkovými setmi, ktoré možno ľubovoľne presúvať a usporadúvať.

Výber správneho záhradného altánku závisí od vašich osobných preferencií, rozpočtu a štýlu záhrady. Nezabudnite zohľadniť, ako často a na aké účely budete altánok využívať. Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu nájsť ideálny altánok, ktorý vám poskytne pohodlie a estetický zážitok na mnoho rokov.

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Related posts

Inovácie v letnom nábytku

Ako zatieniť letné posedenie

Ideálna voľba nábytku pre letné grilovanie