Home Dekorácie do bytu a bytové doplnky :) Prežite šťastné a veselé Vianoce bez horiaceho stromčeka

Prežite šťastné a veselé Vianoce bez horiaceho stromčeka

by Anita

Časy keď sa vianočné stromčeky zdobili zapálenými sviečkami sú už dávno preč, ale riziko požiaru je tu stále. Vianočné elektrické osvetlenie je bezpochyby  bezpečnejšie, lenže aj elektrina vie byť zradná. Stačí jeden skrat a požiar je na svete, ale takýmto spôsobom stromček určite rozžiariť nechcete.

Chcete interiérové alebo exteriérové osvetlenie?

Predtým, ako začnete vyberať osvetlenie musíte vedieť, či chcete ozdobiť stromček v obývačke alebo pred domom. Vonkajšie osvetlenie bude vystavené mrazu, snehu aj vlhkosti a tak musí spĺňať prísnejšie kritéria. Vianočné exteriérové svetielka môžete bez problémov použiť aj v interiéri, naopak to ale rozhodne neplatí.

Interiérové vianočné osvetlenie neodolá poveternostným vplyvom a v lepšom prípade vypovedá službu, v tom horšom môže prísť ku skratu. Dekoračné svetlá určené na použitie vonku sú síce o niečo drahšie, ale sú odolnejšie a praktickejšie, pretože ak sa vám to hodí, môžete nimi vyzdobiť domácnosť aj zvnútra.

Čo si všímať pri nákupe a následnom zdobení

Pochopiteľne sa väčšina ľudí sústredí v prvom rade na vzhľad. Koniec koncov ide o dekoráciu a tak je dizajn naozaj podstatný. Dôležitejšia je ale bezpečnosť a tak by ste sa už pri kúpe mali zamerať na pár dôležitých detailov. Keďže sme v EÚ pri výrobkoch musí byť návod v slovenskom jazyku a uvádzať sa musí typové označenie, napätie, príkon, značka CE (splnenie technických noriem, ktoré sú povinné), krytie IP a údaje o výrobcovi, prípadne distribútorovi.

Hodnota IP je dôležitá, aby ste vedeli, či je osvetlenie vhodné na použitie vo vnútri alebo vonku. Pri interiérovom osvetlení stačí IP20, vonkajšie by malo mať minimálne IP44.  Aj keď málokto číta návody a upozornenia na podobných produktoch, mali by ste ich aspoň narýchlo prebehnúť. Pokiaľ nedodržíte bezpečnostné upozornenia môžete prísť ku skratu alebo poškodeniu výrobku, ktorý vám samozrejme nikto nevyreklamuje.

Kým stromček ozdobíte a rozsvietite, mali by ste svetelné dekorácie alebo reťaz aspoň zbežne skontrolovať. Zamerajte sa na to, či nie sú na niektorých miestach obnažené káble alebo reťaz nie je inak poškodená. Pri odchode z domu svetlá vytiahnite zo zásuvky.

Radšej investujte do kvality

Vianoce sú len raz ročne a výzdoba  sa bude na vašom stromčeku, rímse alebo zábradlí vynímať len niekoľko dní. Prečo by ste teda mali investovať do kvalitnej výzdoby od renomovaného výrobcu? Tie najlacnejšie svetelné dekorácie obvykle nevyzerajú ani na pohľad dobre o bezpečnosti nehovoriac. Kvalita lacných elektrických dekorácií býva veľmi nízka a často nemajú ani potrebné návody a označenia. Práve kvalita je z bezpečnostného hľadiska veľmi dôležitá. Nešťastie sa pochopiteľne môže stať aj keď kúpite drahší výrobok, ale pravdepodobnosť je veľmi malá.

Ako zvyknete svoju domácnosť pred Vianocami vyzdobiť vy? Používate svetielka len na stromček?

Páči sa vám tento článok? Podeľte sa oň s priateľmi :)

Komentáre

komentárov

Môže sa vám páčiť